Vihreä internationaali

Vihreät on kansainvälisen sosialidemokratian aatteellinen perillinen. Ennen vuotta sirppi ja vasara isoäitiemme isoäidit ajattelivat, että kansainvälinen työväenluokka on yhtenäinen ja sen edut ovat yhtenäiset. Tasa-arvon, veljeyden ja vapauden kolmiyhteyden lisäksi koettiin vahvaksi myös köyhälistön ja työtä tekevän luokan kohtalonyhteys.

Erkki Tuomioja sen niin hyvin pisti ollessaan aikoinaan vihreiden puoluevaltuuskunnan vierailevana puhujana: hän on internationalisti, ei nationalisti. Niin minäkin. Kavahdan kansallismielisyyttä, haluan avata ovet ja ikkunat Eurooppaan.

Uusi internationalismi ei niinkään lähde luokka-analyysista, vaan siitä, että me ihmiset olemme yhtä, eikä kansallisvaltioiden rajat pysäytä poliittisia periaatteita, kuten oikeutta vapaaseen liikkuvuuteen. Kiinalainen ansaitsee tehdastyöpaikkansa siinä missä kainuulainenkin. Hänen pitäisi myös saada yhtä hyvät työehdot ja se on myös minun velvollisuuteni hoitaa. Vastuu on kaikilla.

Oma vihreä heräämiseni liittyi juuri internationalismiin, joka kulkee periaateohjelmassamme arvona nimeltä ”kansainvälisyys”: että itsekkyyden ja nurkkakuntaisuuden sijaan meillä on globaali näkökulma. Kaikki ihmiset ansaitsevat yhtä paljon. Kansallinen etu ei ole mikään etuajo-oikeus tasa-arvon, vapauden ja veljeyden periaatteiden yli ja ohi.

Euroopan vihreiden kokoontuessa Maltalla paikallinen pamppu – ei vihreä – kertoi ylpeänä häkeltyneelle ekojengille, ettei Maltalla ole ympäristöongelmia, koska tuuli kuljettaa saasteet pois. Me tiedämme, että maapallo on yhteinen. Ympäristöongelmat ovat yhteisiä ja siksi ratkaistava yhdessä. Siksi meidän on helppo hyväksyä kansallisen itsemääräämisoikeuden kaventaminen silloin kun se tapahtuu kansainvälisen lainsäädännön, sopimusten kautta, ympäristön hyväksi.

Itselleni jokainen siirto, joka liudentaa kansallisvaltioiden rajojen merkitystä, on plussaa. Tavoitteenahan on maailma ilman rajoja. Koska koko maailma ei heti ole yhtä, aloitan mielelläni Euroopasta. Vihreät ovat valmiit syventämään Euroopan unionia, niin minäkin. Ja Turkki mukaan!

Topics:

One Response to "Vihreä internationaali"

  1. Marjo Hämäläinen sanoo:

    Napakka kirjoitus ja asiaa.