Ohjelman ydinperiaatteet

Periaateohjelmatyöryhmä kokoontuu tänään viimeistä kertaa, ja viimeisten hiomisten jälkeen ohjelma lähetetään puoluehallitukselle, ja sitä kautta puoluekokoukselle päätettäväksi. Todennäköisesti tällä hetkellä pöydällä oleva versio on hyvin lähellä sitä paperia, jota puoluekokous tulee käsittelemään.

Tämänhetkisessä ohjelmapaperissa on hitusen vajaa 3000 sanaa, ja normaalilla fonttikoolla se vie n. 10 sivua. Ohjelma on siis aivan liian pitkä sisäistettäväksi kokonaisuudessaan. Voi myös olla, että lukijakunta, joka tulee sen kokonaisuudessaan lukemaan, tulee jäämään varsin pieneksi. On kuitenkin tärkeää, että ohjelman pääviestit voidaan esittää niin lyhyesti ja ytimekkäästi, että ne voi osata ulkoa ilman erityisempää opettelua.

Ajatuksena on, että ohjelman johdanto (tämänhetkinen pituus: 170 sanaa) toimisi tässä tarkoituksessa. Jos sekin tuntuu vielä liian pitkältä, niin ydinviestin välittämiseen riittää seuraava kolmen V:n lista:

  • Vastuu (ympäristöstä ja tulevaisuudesta)
  • Vapaus (kaikille elää haluamallaan tavalla)
  • Välittäminen (muista ihmisistä)

Tällä tasolla periaatteiden pitäminen aiheuttaa toki sen vaaran, että periaatteet jäävät niin yleisiksi, etteivät ne erota Vihreitä mitenkään muista puolueista. Ja hyvä niin, on ehdottomasti mukavampi elää yhteiskunnassa, jossa näistä perusperiaatteista vallitsee tietyntasoinen yhteisymmärrys. Yksityiskohtiin mentäessä puolueiden väliset erot alkavat näkymään selvemmin, ja uskaltaisin väittää, että loppuviimein vain Vihreissä voidaan puolueen ydinperiaatteiksi nostaa juuri nämä kolme ja kuvata ne juuri näillä sanoin.

Kuulen mielelläni vasta-argumentteja, jos jonkun mielestä näin ei ole. Toivottavasti tälle sivustolle eksyy myös muiden puolueiden kannattajia, jotka voisivat asiaa omasta näkökulmastaan punnita.